Aktivnosti i projekti > izvan Škole

EKO-ETNO KOLONIJA u Širokom Brijegu

Sudionici: Ana Smokrović, Josip Pratnemer, Drago Stojaković, prof.
Široki Brijeg 4. – 7. prosinca 2014.

Dana 3. prosinca 2014. učenici 4.a razreda Ana Smokrović i Josip Pratnemer su s profesorom Dragom Stojakovićem krenuli na likovnu Eko-etno koloniju koja se održavala u Širokom Brijegu (BiH) od 4. do 7. prosinca 2014.
Ovu koloniju pokrenula je mreža nevladinih organizacija u Širokom Brijegu prije 5 godina, a nositelj projekta je udruga Eko-ZH (udruga za zaštitu prirode i kulturno-povijesnog nasljeđa Zapadne Hercegovine) u suradnji sa Studentskim zborom Akademije kao i Akademijom likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Do sada su brojne organizacije podržale rad ove kolonije, a ističe se Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH te Županija Zapadno-hercegovačka koja je sponzorirala i ovu koloniju. Sudionici kolonije bili su studenti   Akademija likovnih umjetnosti u Beogradu, Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu i Trebinju te tri sudionika iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, a sama kolonija je održana u prostoru nekadašnje Duhanske stanice koju je udruga Dogana-kulturni centar obnovila i prenamijenila u prostor za kulturna događanja i u kojemu trenutno djeluje nekoliko istaknutih udruga iz Širokog Brijega.

Učenici su odmah po dolasku obišli Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj su imali priliku vidjeti rad u svakoj pojedinačnoj klasi, kao i razgovarati sa studentima i profesorima. U okviru posjeta Akademiji pogledali su i izložbu fotografija s klesarske kolonije u Posušju na kojoj su sudjelovali studenti kiparstva Akademije.
Nakon posjeta Akademiji uputili smo se prema Franjevačkoj galeriji koja je u sklopu samostana i iz koje je potekla ideja o osnivanju Akademije kada su fra Jozo Pejić i fra Vendelin Karačić okupili profesore matičare i stvorili preduvjete za osnutak Akademije. Tamo smo prisustvovali postavljanju izložbe bivšeg studenta, a sada samostalnog umjetnika Tomislava Zovka pa su učenici imali priliku pogledati radove i vidjeti na koji se način izložba postavlja. Potom smo obišli samostan i crkvu i pogledali radove Ivana Meštrovića, Izidora Kršnjavog, Stjepana Radića i Rudija Labaša koji su radili na uređenju same crkve.
Slijedio je podnevni odmor i nakon toga odlazak na službeno otvaranje izložbe „Globalna silikonizacija“ Tomislava Zovka.
Sljedećih dana aktivno smo radili na samim slikama u sklopu kolonije i na eko-etno temu. Posljednjeg dana kolonije obišli smo Mostar te se uputili za Osijek.

 

Drago Stojaković, prof.

_____________________________________________


početna / o školi / kontakt / nastava / aktivnosti i projekti / stručno usavršavanje / linkovi
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
© Copyright 2015.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
Krbavska b.b., 31000 Osijek / tel: 031/273 126 / fax: 031/273 111 /ured@ss-primijenjenaumjetnostidizajn-os.skole.hr / umjetnicka.skola.osijek@gmail.com
oblikovanje: Marko Šošić, akademski slikar - prof.