Školska knjižnica

 
 

OBILJEŽAVANJE DANA DAROVITIH UČENIKA
21. ožujka 2017. godine

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku obilježen je 21. ožujka 2017. godine Dan darovitih učenika. Na inicijativu školske pedagoginje Biljane Nađ i voditeljice Snježane Radić Čuti, održana je radionica pod vodstvom nastavnice Željke Buturac u kojoj su učenici trećeg razreda predstavili zanimanje Dizajner unutrašnje arhitekture učenicima prvih razreda.

    

U uvodnom dijelu učenici su upoznati s tijekom i sadržajem radionice. Pedagoginja Biljana Nađ istaknula je ciljeve radionice koji će učenicima nakon završenog zajedničkog programa, pomoći u odabiru jednog od ponuđenih zanimanja. Poseban naglasak pedagoginja je stavila na kreativnost zanimanja koje će biti predstavljeno radionicom.

U prvom dijelu radionice učenici Lana Lončarić i Mate Biloš prezentirali su zanimanje s naglaskom na potrebne kompetencije učenika i opisom poslova koje u praksi rade dizajneri unutrašnje arhitekture. Zatim su isti učenici zanimljivim igrokazom u improviziranom scenariju odglumili glavne sudionike u procesu projektiranja; investitora, odnosno naručitelja projekta interijera (Mate Biloš) i projektanta-dizajnera (Lana Lončarić). Igrokazom su pokazali proces projektiranja koji započinje zahtjevima i željama budućeg korisnika prostora stana, pa sve do faze realizacije projekta kroz nekoliko idejnih rješenja. U igrokazu su korištena idejna rješenja koja su izradili učenici četvrtog razreda smjer dizajner unutrašnje arhitekture.

U drugom dijelu radionice učenici prvih razreda pogledali su izložbu radova. Učenici drugog razreda pod temom „Moj prvi tlocrt“ predstavili su svoj prvi rad u struci. Pogledali su i maturalne radove bivših maturanata i izložbu maketa unikatnog namještaja koje su izradili učenici trećeg razreda. Iznimno je bila zanimljiva izložba radova učenika četvrtog razreda predstavljena na računalima kao 3D vizualizacije i animacije poslovnih prostora izrađena pod stručnim vodstvom nastavnice Željke Buturac. Svaki učenik, sudionik radionice, sa nekoliko rečenica ispričao je svoje iskustvo na smjeru dizajner unutrašnje arhitekture.

U trećem dijelu radionice učenici prvih razreda isprobali su projektiranje na računalu u aplikaciji SketchUp. Podršku su im pružale starije kolege iz trećih razreda. Jedna grupa učenika se odlučila iskušati u radu na maketi i tu su također asistirali učenici trećih razreda.

Na kraju su se učenici prvih razreda zahvalili svojim starijim kolegama i visoko su ocijenili njihovo zalaganje u predstavljanu radova učenika i nastavnog programa smjera dizajner unutrašnje arhitekture. Posebno su bili zadovoljni aktivnim sudjelovanjem u trećem dijelu radionice kada su projektirali na računalu, te smatraju da će im predstavljena radionica pomoći u odluci odabira smjera u nastavku školovanja.

ŽELJKA BUTURAC, dipl.ing.arh.

 

početna / o školi / kontakt / nastava / aktivnosti i projekti / stručno usavršavanje / linkovi
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
© Copyright 2015.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
Krbavska b.b., 31 000 Osijek / tel: 031/273 126 / fax: 031/273 111 /ured@ss-primijenjenaumjetnostidizajn-os.skole.hr / umjetnicka.skola.osijek@gmail.com
oblikovanje: Marko Šošić, akademski slikar - prof.