Školska knjižnica

 
 

Film „BETTER“
2016. godina

Tijekom migrantske krize u Republici Hrvatskoj naši učenici Filip Kos, Robert Erdelji i Leona Borko uz mentorstvo profesora Drage Stojakovića snimili su film za natječaj Hrvatske radiotelevizije „Drugi i drugačiji“.

Film se zove „Better“ a prikazuje jedan dan u životu izbjeglica i migranata u Republici Hrvatskoj počevši od njihovog prelaska granice u Babskoj do dolaska u kamp u Opatovcu pa sve do njihovog odlaska vlakom iz Tovarnika. U filmu su sugovornici volonteri Hrvatskog Crvenog križa te sami migranti. Film nastoji kroz objektiv nepristranog promatrača prikazati pozitivnu atmosferu i iskustvo migranata kroz njihov kratki boravak u Republici Hrvatskoj.

U sklopu ovog projekta izrađeno je i znanstveno istraživanje kako bi se istražilo kolika je mogućnost smanjenja stereotipa i predrasuda koristeći vršnjačku edukaciju metodom mladi educiraju mlade gdje je jednoj skupini prikazan navedeni film, a kontrolnoj skupini film nezavisnog sadržaja. Kod skupine koja je pogledala ovaj film pokazana i dokazana je promjena u stavovima i ublažavanje stereotipa i predrasuda. Istraživanje su proveli profesor Drago Stojaković (mentor za film) i Goran Latković (koordinator za rad sa mladima u Hrvatskom Crvenom križu Osijek) a rezultati su predstavljeni na znanstvenom skupu odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku u sklopu simpozija o prevenciji.

Drago Stojaković

 

početna / o školi / kontakt / nastava / aktivnosti i projekti / stručno usavršavanje / linkovi
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
© Copyright 2015.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
Krbavska b.b., 31 000 Osijek / tel: 031/273 126 / fax: 031/273 111 /ured@ss-primijenjenaumjetnostidizajn-os.skole.hr / umjetnicka.skola.osijek@gmail.com
oblikovanje: Marko Šošić, akademski slikar - prof.